Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

03 oktober 2013

Peulenporno!


Kijk, er gaat niets boven een pakkende titel om mensen aan het luisteren te krijgen. Ja, ik weet het, u luistert altijd als ik wat te zeggen heb. Dat doet u al ruim zeveneneenhalf jaar en eigenlijk heb ik u daar nooit voor bedankt, in elk geval niet met zoveel woorden. Bij deze dus! Maar eigenlijk bedoel ik hier iets anders. Ik bedoel dat ik u aanraad om binnenkort eens op een zondag lekker te gaan luisteren. Én lunchen!

Ik heb het hier over de befaamde Luisterlunches in het Grand Café van het schitterende Kasteel Groeneveld in Baarn (foto). Verrukkelijke warme baden zijn het voor mensen die graag iets verder nadenken over wat ze in hun mond stoppen: een inspirerende spreker vertelt iets over eten en één en ander wordt geïllustreerd met een door hem samengestelde en door Chef Martin bereide lunch. Dat alles vindt in de regel plaats op de tweede zondag van de maand, op de prettige tijd van 12:30 's middags. Het is leerrijk, maar vooral heel erg leuk, zoals ik heb kunnen ondervinden in de jaren dat ik er vrijwel steevast bij ben. Alweer vijf jaar gaat dat zo, en al die vijf jaren was de organisatie in handen van de even kundige als deskundige Lizet Kruyff.

En nu gaan de luisterlunches hun zesde seizoen in en staat er plots iemand anders aan het roer. Wie dan? Nou, ik. In het voorjaar van dit jaar kreeg ik een telefoontje met het verzoek of ik het wilde doen. Dat ik dat wilde, daarover hoefde ik niet lang na te denken. Maar kon ik het ook? Men dacht van wel--en als men dat dacht, wilde ik het wel proberen.

Nou, daar gaan we dan. Op 13 oktober is de vuurdoop, en ik mag met tevredenheid vaststellen dat er aardig wat reserveringen binnen zijn. Dat loopt vast nog wel vol!

Maar wat is er dan op 13 oktober te beleven? Peulen! En niet zo maar peulen, nee, peulenporno!

Niemand minder dan Sandra van Kampen van Stichting Urgenda (enkele dagen geleden nog in het nieuws doordat ze de Nederlandse Staat dagvaardde in verband met de klimaatdoelstellingen) komt hier iets vertellen over de peulvrucht als alternatieve en duurzame bron van eiwitten. Om dat te promoten, riep Urgenda deze weken uit tot de weken van de Peulenparade. Hobbykoks en chefkoks werden aangemoedigd hun beste recepten met peulvruchten aan de wereld kenbaar te maken, een oproep waaraan massaal gevolg is gegeven.

Mooi zo.

Want peulvruchten hebben een imagoprobleem. En dat is jammer en onterecht, want met peulvruchten kun je ontzettend lekker, eigentijds en sexy koken. Bartje zou zijn ogen niet geloven en achter elkaar aan het bidden slaan. Om méér!

Dat gaan we ontdekken op 13 oktober om 12:30 uur in Grand Café Groeneveld, geïllustreerd met een lunch die bestaat uit het Allerbeste van de Peulenparade. Kortom: peulenporno! En ú bent erbij! Tenminste, als u snel reserveert. Dat gaat het makkelijkst met een mailtje aan Eetschrijven (zie bovenaan de lijst "Links"in de rechter kolom), of anders via de link op de site van Grand Café Groeneveld of gewoon door een berichtje aan het Twitteraccount van de Luisterlunch.

Zonder gekheid: dat wordt méér dan de moeite waard. Komen dus! En zegt het vooral voort!





Het zijn weer Bulkweken

Labels:

2 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home