Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

05 september 2013

Peulenporno?


Het was eigenlijk best een lastige vraag die mij drie dagen geleden werd gesteld tijdens het diner waarmee de Peulenparade van Stichting Urgenda werd afgetrapt: "Hoe maak je peulvruchten sexy?". Ik geef toe: ik heb niet zo de behoefte om peulvruchten sexy te maken. Ze zijn lekker en buitengewoon voedzaam en om die reden buitengewoon etenswaardig, dus waarom moeten ze ook nog sexy? Nou ja, kennelijk is dat nodig om ze weer bij de moderne mensch in de kijker te spelen. Want wij eten alleen nog maar sexy voedsel.

Ik waag dat overigens te betwijfelen, want als ik zo eens in het modale karretje bij de super loer, zie ik daar verrekte weinig in liggen waarvan ik opgewonden raak, om van het aanbod bij de modale fastfoodtent nog maar te zwijgen. Maar dat voedsel heeft allemaal sexy trekjes, naar het schijnt. Je hoeft er weinig moeite voor te doen, en dan hou je tijd over om naar allerlei tv-programma's te kijken. Ik weet niet welke, want doordat ik niet sexy genoeg eet, kijk ik nooit. Heb ik weer.

Maar goed, mij werd dus de term "peulenporno" in de schoenen geschoven. Met mijn naam erachter werd die op een whiteboard geschreven. En nu zit ik eraan vast. Niemand gelooft mij als ik zeg dat ik die term niet als eerste in de mond heb genomen.

Goed, peulenporno dus. Neem het volgende:

- 1 kg gekookte fagioli / witte bonen (uitgelekt gewicht)
- 1 bol knoflook, fijngehakt
- 4 eetlepels verse oregano, ragfijn gesneden, of 2 eetlepels gedroogde oregano
- een fles uitstekende olijfolie (die komt per definitie NIET uit de super!)

Alles bij elkaar doen in een weckpot zodat alle bonen onder de olie staan en minimaal 24 uur laten staan. Meer moeite kost dat niet. In geval van extreem veel behoefte aan tv-tijd werkt dit recept zelfs met witte bonen uit een pot van HAK. Wel even de weckpot heel goed uitkoken en eventueel met soda reinigen alvorens te vullen, want dat scheelt enorm in de houdbaarheid van deze fagioli sott'olio.

Sexy? Voor het oog bepaald niet, laat staan dat we van porno mogen gewagen. Maar wacht tot u een hap proeft, want dit is echt orgastisch lekker. Zet de weckpot op tafel met wat plakjes parmaham ernaast en eventueel nog een salade van rucola en walnoot met wat geraspte parmezaan en je hebt de lekkerste ouverture voor een Italiaanse maaltijd die je je maar kunt indenken. Best kans dat u daarna helemaal niets anders meer eet.





Koele acties!

Labels: ,

1 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home