Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

28 januari 2011

Of je worst lust

Soms lijkt de wereld erop uit om je voor aap te zetten. Dan heb je nét iets gepubliceerd en wordt het door het nieuws achterhaald. Daar zijn beroemde voorbeelden van waarvan ik me er nu natuurlijk niet één voor de geest kan halen. Maar nog erger is het als je stukje nog niet eens te lezen is wanneer de actualiteit haar poetsen bakt.

Zo leverde ik eergisteren een column in voor de site puurgezond.nu. Ik ga over de inhoud verder niets vertellen want die primeur komt natuurlijk de opdrachtgever toe, maar één zinnetje licht ik er even uit. Het luidde: "Worst maken, dat kunnen ze in België veel beter dan bij ons".

En dan kun je er dus op wachten: vandaag slaat de Belgische Consumentenbond Verbruikersunie groot alarm en laat van de Belgische braadworst weinig heel. Sterker, bijna eenderde blijkt besmet met de listeriabacterie. Ook bij onze zuiderburen bestaan kennelijk al geen zekerheden meer. Je zou in je wanhoop bijna blij worden met het excuus voor braadworst dat ze je bij AH in de maag splitsen, waarbij ik nadrukkelijk wil zeggen dat de "puur & eerlijk" variant slechts marginaal minder laf smaakt dan de kiloknallende.

Gisterenavond maakte ik stoemp met worst. In feite is dat dus Vlaams voor stamppot, maar ook weer niet. Het verschil is namelijk dat je stoemp niet alleen zelf maakt met echte groenten en echte aardappelen, maar ook nog eens dat je ingrediënten van uitstekende kwaliteit gebruikt. Ook de worst dus. Een flutworst valt namelijk meedogenloos door de mand. Daarvan vraag je je al bij de eerste hap volkomen terecht af wat hij daar in vredesnaam op dat bord ligt te doen.

Hoe dan ook: eetlezeres Sabrina, die morgen 30 wordt waarvoor bij deze gefeliciteerd, wilde dit recept graag hebben.

Stoemp van knolselderij met worst

Nodig voor 4

- 1 selderijknol van de groenteman
- 1 kg kruimige aardappelen, idem
- enkele takjes bladselderij, idem
- 4 braadworsten van onberispelijke herkomst, bijvoorbeeld bovenstaande van http://www.ekovleesboerderij.nl/
- ca. 1 liter zelfgetrokken groentenbouillon
- ca. 100 g boter (nooit margarine)
- 2 eetlepels bloem
- 30 g goede parmezaan of andere harde kaas, aan een stukje
- versgemalen zwarte peper, zout

Braad de worsten in een gietijzeren pan op vrij hoog vuur aan met 75 g boter. Schenk daarna een bodempje heet water bij de worsten, draai het vuur laag en laat ze met het deksel op de pan verder garen; af en toe keren en opletten dat ze niet droog komen te staan. Breng de bouillon aan de kook en voeg wat zout toe. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes en doe daarna hetzelfde met de knolselderij. Doe beide in de kokende bouillon en laat 17 minuten koken met het deksel op de pan. Rasp intussen de kaas en hak van de peterselie de blaadjes (niet de steeltjes) fijn.

Giet, als de groenten gaar zijn, het kookvocht af boven een kom of pan. Leg de worsten erbij om ze warm te houden en doe het deksel weer op de pan. Laat het braadvocht van de worsten even inkoken en voeg onder energiek roeren de bloem bij. Laat deze al roerend even garen. Voeg nu beetje voor beetje kookvocht van de groenten toe tot u een mooie gebonden jus hebt. Klop hier nu nog 25 g koude boter bij.

Leg de worsten weer even in de jus en stamp met de stamper de groenten tot grove puree (vooral niet te fijn). Roer hier de peterselie en de kaas bij en maal er zwarte peper naar smaak bij. Opdienen op voorverwarmde borden met de worst ernaast en een gulle hoeveelheid van de gebonden jus.

U houdt overigens flink wat van die zelfgetrokken bouillon over, die nog meer smaak heeft gekregen van het koken. Die gooit u dus natuurlijk niet weg, maar u maakt er de volgende dag een lekkere soep mee, bijvoorbeeld uiensoep.

3 Comments:

 • At 30 januari 2011 om 15:01, Anonymous vincent said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   
 • At 30 januari 2011 om 21:53, Anonymous vincent said…

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   
 • At 30 januari 2011 om 23:24, Blogger Gerrit Jan Groothedde said…

  Petitchef spammer spamsite crooks petitchef spam vincent spammer sabourdy spam spammer comment spam ptitchef petitchef spam spamsite schurken petitchef spam vincent sabourdy spam spam spam vincent petitchef sabourdy spam spammer spammers comment spam unreliable business partner blackmail spam schurkensite lousy recipes lousy site spam petitchef spam spammer spammers vincent sabourdy escroc spam rumania spammer spammers comment spam vincent sabourdy petitchef ptitchef spam spam spam spam spam spam spam petitchef spam ptitchef spam vincent sabourdy spam.

  Sorry, lezers. Even Vincent Sabourdy, een onverbeterlijke commentaarspammer verbonden aan de uiterst twijfelachtige schurkensite petitchef, de plaats in Google helpen bezorgen die bij hem past.

   

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home