Eetschrijven

Vrijblijvende gedachtenspinsels van een culinair journalist.

01 november 2006

IENS over de grens

IENS, de succesvolle Nederlandse restaurantindex die inmiddels al rond een half miljoen maal per maand wordt geraadpleegd, heeft besloten de grens over te gaan. Als proeftuin voor zijn internationale toekomst heeft de independent index gekozen voor Antwerpen. Vanaf vandaag ligt de gids in de diverse winkels; de site www.iens.be was al langer in de lucht.

De Antwerpse editie is opgezet volgens dezelfde succesformule als de Nederlandse gids, dus alfabetisch gerangschikt met voor elk eethuis een tekstje gebaseerd op wat de bezoekers van de site aan feedback hebben gegeven. Ook zijn er rubrieken die de gebruiker helpen het gewenste type restaurant te vinden en natuurlijk ontbreken de "toplijstjes" niet.

Antwerpen is natuurlijk geen domme keuze van IENS. Het ligt vlak naast de deur en ook Nederlanders gaan er regelmatig eens lekker eten. Zij zorgen vermoedelijk al voor een redelijke omzetbasis. In hoeverre de Vlamingen zich "door Nederlanders" willen laten vertellen waar ze goed kunnen gaan eten, valt natuurlijk even af te wachten. Mede daarom heeft IENS de gehele gids ook nog eens door de handen van een Vlaamse eindredactie laten gaan: het woord plezant staat voor de zekerheid ook al in de tweede alinea van het persbericht.

Antwerpen is uiteraard, los van dit alles, een geweldige eetstad en voor ons Nederlanders prima bereikbaar: voor nog geen 35 euro hebt u al een retourtje Amsterdam-Antwerpen en u bent er volgens het spoorboekje in twee uur.

Omdat ik toevallig veel voetstappen heb liggen in Antwerpen, kan ik het toch niet laten nog even mijn eigen drie restauranttips voor de Sinjorenstad te geven: Dock's Café aan de Jordaenskaai (vooral geweldig voor liefhebbers van zeebanket), Sir Anthony Van Dijck, het restaurant dat vele jaren geleden vrijwillig zijn twee Michelinsterren inleverde en sindsdien op zijn nog steeds schitterende lokatie Belgische en internationale klassiekers opdient en de Kleine Zavel aan de Stoofstraat, waar in een minimalistisch en toch stijlvol decor uiterst inventieve internationale gerechten worden opgediend. Al deze adressen scoren tot mijn plezier ook goed in de Antwerpse IENS.

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home